Dan Motanu este cunoscut in lumea filmului ca unul dintre cei mai buni cascadori din Romania. El a jucat in aproape 300 de filme, alaturi de regretatul maestru Sergiu Nicolaescu, dar si de nume mari de la Hollywood.
De Daniel Pisleaga nu a auzit nimeni, dar de Dan Motanul stiu toti cei care lucreaza in lumea filmului. De altfel, acest nume a ajuns si la urechile unor actori precum Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger sau Natalie Portman.
Porecla de Dan Motanul a dobandit-o de la varsta de sase ani, de la asocierea de nume cu Motanul Danila din “Veronica”.
Primul film a fost “Mircea cel Mare”
Dan este vicepresedintele Uniunii Cascadorilor Profesionisti din Romania, iar meseria de cascador o practica din 1987. Inainte el era acrobat la circ. Primul care l-a indrumat catre aceasta meserie a fost Adrian Stefanescu, un cascador din generatia veche, care avea o trupa de acrobati calare si cu care era vecin de cabina la circ.
Primul film pentru care a dat probe a fost “Mircea cel Mare”, pelicula care are in spate o poveste extrem de comica.
“M-a trimis in urma unui anunt facut de Sergiu Nicolaescu, cum ca acesta infiinteaza o scoala de cascadori pentru filmul “Mircea cel Mare”(!) Da, nu-i nicio greseala, e chiar o povestioara tragi-comica: Ceausescu a gresit intr-o plenara, a vrut sa spuna Mircea cel Batran sau Stefan cel Mare si i-a iesit “Mircea cel Mare”. Insa, pentru ca i s-a atras atentia de catre consilierii lui ca a gresit si pentru ca putea, l-a chemat pe Sergiu la el si i-a dat ordin sa faca un film care sa se numeasca “Mircea cel Mare”. Iti dai seama, a vrut sa schimbe istoria si titlurile din manualele scolare. Noroc ca a venit revolutia si filmul a iesit pe piata sub numele de “Mircea””, ne-a povestit razand Dan Motanu.
A jucat in 285 de filme
De-a lungul intregii sale activitati, care nu este deloc saraca – adica 285 de filme, el a lucrat sub indrumarea multor nume sonore precum Sergiu Nicolaescu, Lucian Pintilie, Nicolae Corjos, Serban Marinescu, Stere Gulea, Mircea Veroiu, Gheorghe Vitanidis, Mircea Veroiu, Catalin Mitulescu, Nicolae Margineanu,Titus Muntean sau George Cornea. La care se adauga si regizorii din strainatate precum Anthony Minghella, Bertrand Tavernier, Fanny Ardant, Renzo Martinelli, Peter Hewitt, Martin Papirowski sau Gillis MacKinnon.
“Am lucrat alaturi de actori celebri precum Nicole Kidman, Jude Low, Renee Zellweger, Natalie Portman, Donald Sutherland, Steven Seagal, Jan-Claude van Damme, Wesley Snypes, Dolph Lundgreen, Michael Madsen, Rutger Hauer, Lance Henriksen, Andy Garcia, Keira Knightley, Tom Berenger, Peter Weller, Daryl Hannah, Tara Raid, Michelle Rodriguez, Billy Zane, Ben Kingsley, Fanny Ardant, Jeanne Moreau sau Daniel Bernhardt”, ne-a spus cascadorul.
Ultima scoala de cascadori s-a facut in 1992
Dan a facut scoala de cascadori noua luni, in loc de trei cat trebuia initial, dar el spune ca i-a prins bine. A fost prima scoala organizata legal, cu instructori din generatia veche de cascadori, precum Soby Cseh, Paul Fister, Telu Paun, Aurel Popescu, Marius Ivanciu la calarie. “La inceput am fost cam 350 de persoane, dar s-au triat in asa fel, incat la examen au ajuns cam 70, din care doar vreo 20 au promovat, iar in momentul de fata mai suntem doar trei din generatia de aur, ca sa-i zic asa”, e-a explicat Dan.
El vorbeste cu regret despre acest lucru, deoarece in afara de scoala din 1987 nu s-a mai organizat decat una prin 1991-1992, din care au mai ramas doar cativa cascadori, iar de atunci generatiile tinere s-au lipit “din mers” de ei, fara o pregatire prealabila.
Ce reguli trebuie sa respecte un cascador
Din punctul lui Dan, un cascador este o persoana extrem de complexa, nu doar un acrobat special antrenat care dubleaza protagonistul in secventele periculoase.
„Prima si ultima regula care se invata cand incepi sa practici meseria de cascador este: cascadorul este la cadru, pentru a proteja: prima data actorii, apoi animalele – in cazul in care filmarea presupune cai sau orice alte animale, apoi colegul din spate… apoi colegul din fata, colegul din stanga si pe cel din dreapta, figuratia sau oricine se afla in jurul lui in timpul filmarii, urmeaza protejarea aparatului de filmare, apoi protejarea echipei de filmare si la sfarsit, daca se mai poate… sa se protejeze pe el”, spune Dan, zambind.
Cat despre meseria de cascador el spune ca este una grea, care presupune foarte multa munca si foarte multa pregatire, mai ales psihica. “Daca fizicul te tine, dar mintea nu, nu ai ce cauta in aceasta meserie”, ne-a spus cascadorul. Din pacate, daca peste hotare se investeste enorm in aceasta bransa, la noi cascadorii trebuie sa se descurce cum pot.
CITESTE SI
Ce i-au interzis medicii lui Szoby Cseh? “Parca nu mai sunt stapan eu pe mine”
“Daca n-o cantaresti bine inainte, e posibil sa fie si ultima”
La intrebarea “Care a fost cea mai grea cascadorie din viata ta?”, Dan nu poate raspunde, deoarece niciuna nu-i usoara.
“Toate au un grad ridicat de risc si daca n-o cantaresti bine inainte, e posibil sa fie si ultima”, ne-a spus spune cascadorul. De asemenea, el a trecut cam prin toate genurile: cascadorii auto, cu cai, cu foc, cazaturi de la inaltime, diverse acrobatii, lupte de toate felurile.
“Anul trecut m-am reorientat catre un segment foarte putin exploatat la noi in tara si am intemeiat o trupa impreuna cu cativa colegi de breasla: Radu Pietreanu, Gabriel Dutu, Adrian Pavlovschi, Bogdan Jianu, Cosmin Padureanu. Trupa se numeste “Lupii Albi” si are ca scop organizarea de spectacole istorice live, un fel de teatru in aer liber in spatii mai generoase. Spectacolele sunt regizate de mine, iar scenariile sunt scrise de Radu Pietreanu”, ne-a spus mandru Dan. El deja a realizat cateva specatacole, care s-au bucurat de aprecierea publicului, el fiind deja antamat de mai multe primarii din tara, dar si de peste hotare. (Sursa foto arhiva personala) (Alex Saulea)